best site creator

Cruïlles

Placeta de Sant Francesc
17 de Març de 2018

En la tercera sessió d’obertura del projecte, ens centrem en una “tertúlia de veïns aveïnats”; així és com es descriu a ella mateixa Cruïlles, una tertúlia de veïns i veïnes, que durant més d’una dècada es trobaven al carrer i passaven l’estona juntxs. Tots els dimarts de l’any, afrontant el fred, la calor, la pluja… cap a dos quarts de nou del vespre agafaven unes cadires i s’asseien fent cercle a la Placeta de Sant Francesc per estar junts sense fer res. Una acció plenament normal i quotidiana, que actualment a Barcelona -ciutat de la cultura de l’espectacle-, s’ha ben perdut. Sense categories, d’una forma espontània, lliurement i sense compromisos, sense ideologies, jugant, fermentant juntxs i amb molt sentit de l’humor. Això amb el pas dels anys es va concretar en accions ben diverses: prendre un te, brodar i fer ganxet, saltar la corda, convertir els sacs de runa trobats al carrer en instal·lacions artístiques, llegir poesia, estar en silenci, dubtar si tenia sentit continuar, descobrir una aparició de la verge en un forat brut al carrer, torrar castanyes i fregir bolets a la paella, fer crispetes, cuinar arròs i polenta, decorar els carrers per les festes de Nadal,... i moltes més experiències que van anar sorgint d’aquella idea de no fer res i de només estar presents sense cap mena de compromís.

Fa uns mesos, aquella tertúlia de Cruïlles s’ha quedat suspesa. A partir de la vivència del que va ser durant molts anys i de la seva desaparició, per alguns “dolorosa” ens hem proposat parlar-ne novament i veure si se’n pot extreure alguna cosa. Ens proposem compartir tres preguntes:

1. Com va sorgir Cruïlles? De quines necessitats, voluntats, casualitats i circumstàncies va neixer?
2. Per què s’ha acabat? Quin canvis va patir i quines altres raons poden haver-hi influït?
3.Seria possible fer una recepta per una tertúlia com la de Cruïlles? És possible reproduir aquella experiència en altres contextos? I si no, què és el que en podríem aprendre per aplicar-ho en altres espais?

El diumenge 17 a partir de les 11:30h, proposem una trobada festiva per compartir aquestes preguntes i obrir una conversa que segurament generarà més preguntes que respostes. La tertúlia com a espai de fermentació dels accidents, les casualitat i les circumstàncies que es deriven del fet d’estar junts en un espai i un temps sense cap més pretensió que la de compartir una presència.

Durant aquesta conversa cuinarem i menjarem polenta i fermentats, farem ràdio...ah! i llevat mare, de ben segur -impregnat per l’esperit de Cruïlles- que cadascú podrà emportar-se a casa seva per fer el seu propi pa amb microorganismes actius. Tot això al carrer, a aquella Placeta de Sant Francesc, obert a tothom que s’hi vulgui afegir i amb la participació d’unes quantes persones que van viure directament aquella tertúlia. 

Són els microoganismes els que tindran l'última paraula

És la proposta de l’Associació Cultural Nyamnyam seleccionada com a projecte deslocalitzat a BcnProducció 17.
El projecte compta amb la col·laboració de Paula Gertel, l’Hort de la Vanguardia, Kris de Decker, Adriana Parra, Aaron Vantsinjan, la Tribu Sugurú, Jordi Mas, Festival Sâlmon<, Cruïlles, Anna Coromina, Aviv Kruglanski, Ramón Gabarrós, Els Ganglios, Lara Garcia Díaz i Rubén Ramos Nogueira.